A szervezeti átalakításnak és a költségcsökkentéseknek hála a korábbiakhoz képest nagyobb eredményt produkált a Synergon Csoport, amely a külföldi terjeszkedésben és a cloud szolgáltatásokban látja a jövőt.

Az elmúlt hónapokban elkezdett szervezeti átalakításoknak és költségracionalizálásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kedvezőbb eredményekről számolt be szerdán kiadott negyedéves gyorsjelentésében a Synergon: a csoport 2011 első kilenc hónapjában 12 791 millió forint árbevételt ért el, ami 11 százalékos árbevétel emelkedést jelentett, az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedévben az előző esztendőhöz képest jelentős, 1 620 millió forintos árbevétel pozitívummal zárt a cégcsoport, ami 51 százalékos negyedéves növekedést jelentett.

A csoport magyar társaságai az idei év harmadik negyedében 57 százalékos árbevétel-növekedést produkáltak. A cseh leányvállalat idei árbevétele folyamatosan megelőzte (átlagosan 11 százalékkal) a korábbi évben elért szintet, a harmadik negyedévben azonban várakozásokon felüli, kiugróan magas 23 százalékos növekedést sikerült elérni.

Átalakított cégcsoport

Jeszenszky Zoltán, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az idei esztendő feszített időszakot jelentett a társaság életében, mivel mind a cégcsoport stratégiáját, mind a szervezetet át kellett alakítani, miközben a gazdasági környezet továbbra sem alakult kedvezően. Hozzátette: a stratégiaváltás nehezén már túl vannak, nyártól megkezdődött a szervezeti átalakítás is. Az operatív cégirányítást szeptemberben Jutasi Zoltán igazgatótanácsi tag (aki korábban a NAVIGATORnál, illetve a KÉSZ Holdingnál töltött be felsővezetői pozíciókat), akivel sikerült felgyorsítani a folyamatot – tette hozzá Jeszenszky Zoltán.

Ugyan valóban kevés még mostanában is az új piaci lehetőség, ezzel együtt a Synergon piaci pozíciói sok esetben jobbak, mint a konkurenciáé – állítja Jutasi Zoltán. A Synergon egyik fő értéke a meglévő 10 milliárd forint feletti meglévő szerződésállománya, a másik pedig a szakemberállománya. Ezek jelentették egyben a fő problémát is: a meglévő munkák miatt egy kicsit elkényelmesedtek, miközben sok olyan területtel is foglalkozott, amelyek ugyan innovatív irányba mutattak, de nem sikerült velük különösebb sikert elérni, így pedig a sikeresebb tevékenységekből kellett ezeket a veszteségeket finanszírozni.

A közelmúltban kinevezett vezérigazgató úgy véli: egy gazdasági válság közepén nem kísérletezhetnek, csak olyan tevékenységekkel foglalkozhatnak, amelyek stabil eredményt hoznak a társaságnak. Az új stratégia alapján ezért csak azokat a szakmai területeket tartják fenn, amelyekben jobbak, mint a konkurencia, és egyfajta “generál kivitelezőként” az egyéb területeket – példaként az ERP-rendszer bevezetését említették – stratégiai partnerekkel oldják meg.

Már a felhőben vannak

A rendszerintegrációt a jövőben szolgáltatáscsomagokban kell elképzeni, és közműjelleggel kell az ügyfeleknek szolgáltatni – tette hozzá Jutasi Zoltán. Jánosi Tibor László, a Synergon műszaki vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: az IT outsourcing mellett a jövőben egyre több üzletet remélnek a cloud technológiákból is, amely piacon a Synergon elsősorban a különböző – elsősorban privát, illetve hibrid – felhőszolgáltatások integrátoraként lépnének fel, de nem zárható ki az sem, hogy saját szolgáltatásokkal jelennek majd meg a piacon. A székház egy hete lezajlott költöztetése kapcsán a Synergon maga is a “felhőbe” költözött, és immár felhőszolgáltatásként veszi meg az IT infrastruktúrát, amelyen a rendszerei futnak.

Jutasi Zoltán szerint az “új műsorszámhoz új zenészek kellenek”: a Synergon az elmúlt hónapokban komoly, 10 százalék felett létszámleépítésen esett túl, és megújult a vezetése is. A vezérigazgató mellett a műszaki vezérigazgató-helyettes és Sipos Levente gazdasági vezérigazgató-helyettes is az elmúlt időszakban kezdett el a cégnél dolgozni. A stratégia részeként a külföldi terjeszkedéstől, az újabb szolgáltatások és termékek bevezetésétől, az átszervezéstől, illetve a leszűkített költségektől azt várják, hogy az elkövetkező 2-3 éven belül a Synergon Csoport 30 milliárd forintot elérő forgalmat produkáljon.

Az eredeti cikk itt olvasható: Bitport