Szeged – Még azon a napon is negyvenen dolgoztak a KÉSZ Holding Zrt.-nél a kormányzati negyed projekten, amikor a kormány közölte, hogy megállítja a beruházást – mondta Jutasi Zoltán vezérigazgató a Délmagyarország és a Szegedi Városi Televízió közös műsorában, a Szemköztben.

Jutasi Zoltán a keddi kormányszóvivői bejelentés előtt úgy nyilatkozott az egyik országos lapnak, hogy ha a kormányzati negyed felépítésére kiírt pályázatot végül érvénytelennek, illetve eredménytelennek minősítik, akkor annak nem szakmai, hanem politikai oka lesz. Ismeretes: a KÉSZ maradt egyedül talpon a tenderen. A holding vezérigazgatója elmondta: jóllehet nem derült égből villámcsapásként érte őket a beruházás megállításának híre, hiszen egy ilyen volumenű pályázaton a jelentkezőknek mindenre fel kell készülniük, sajnálattal vették tudomásul a döntést.

Az utolsó pillanatig dolgoztak a projekten, hiszen arra készültek, hogy eredményt hirdetnek és azonnal kezdődhet a beruházás, amit hétszáz napra vállaltak 133 milliárd forintért. Jutasi hangsúlyozta: üzleti és szakmai szempontból korrekt, értékelhető pályázatot adtak be. Szerinte mindez teljesíthető lett volna, ha a PPP-konstrukcióban épülő negyed ügyében együttműködik a kormányzat és a főváros a vállalkozói szférával.

A szegedi kötődésű KÉSZ-nek nincs szerencséje a kormányokkal. Az első meghiúsult nagy beruházása az expó volt a kilencvenes évek elején, a második az Erzsébet téri Nemzeti Színház, végül most a negyed. Három a magyar igazság, negyedik a ráadás – idézte a mondást a vezérigazgató, aki reméli, hogy a ráadás már sikerülni fog a cégnek. Hogy mennyi volt a veszteségük ezen a projekten? Több százmillió forint. Jutasi elmondta: addig nem tud válaszolni arra, hogy kérnek-e kártérítést, ameddig nem kapják meg a beruházás megállításának hivatalos indoklását. Ugyanígy nem tudott válaszolni arra sem, hogy indulnának-e, ha újra kiírnák a pályázatot a kormányzati negyed felépítésére.

A cikk forrása: Délmagyar