A hagyományosan jól teljesítő üzletágak – építőipari kivitelezés, acélszerkezet-gyártás – megtartása és fejlesztése mellett több területen is erősítésre készül a KÉSZ Holding Zrt., emellett új ágazatokban való megjelenést is fontolgatnak a cégcsoportnál.

A száz százalékban magyar tulajdonban lévő csoportnál a korábbinál nagyobb figyelmet fordítanak a következő években az ingatlanfejlesztésre; a vezérigazgató elmondása szerint jóval nagyobb nyereséget tudnak elérni az értéklánc minél teljesebb lefedésével, mint csupán a kivitelezéssel.

Várhatóan lakóingatlanos és logisztikai területen erősíti ingatlanfejlesztési tevékenységét a holding, jelenleg is több projekt áll előkészítés alatt, konkrétumokat azonban egyelőre nem közölt a vezérigazgató.

További terjeszkedést terveznek a KÉSZ Holdingnál a környezetiparon belül is; a vállalatcsoport első ilyen jellegű vállalkozása a Resonátor Kft-vel közösen létrehozott Öko-Line Hungary Kft., amely jelenleg évente 25 ezer tonna bioüzemanyag előállítására alkalmas. Azonban ha a piaci viszonyok úgy alakulnak, bővítik a termelőkapacitást, várhatóan a jelenlegi duplájára – közölte Jutasi Zoltán.

A KÉSZ Holding Zrt. az építőipari kivitelezéssel és acélszerkezet-építéssel foglalkozó KÉSZ Kft-ből nőtt ki – tavaly hozták létre a holdingot -, ennek megfelelően a bevétel nagyobb részét jelenleg is az építőipari tevékenység adja, és ez a tervek szerint a jövőben is meghatározó lesz. A vállalkozás a 2006-os 35,5 milliárd forint után a múlt évben 54 milliárdos forgalmat ért el itthon, míg a külföldi érdekeltségekkel együtt több mint 60 milliárd volt a bevétel.

Az idén Bulgáriában folytatja külföldi terjeszkedését a KÉSZ Kft., a következő két évben pedig Lengyelországban és Szlovákiában tervezi saját leányvállalat létrehozását. A társaságnál a kapacitás növelését is tervezik, az elképzelések között szerepel, hogy vagy megvásárolnak egy ukrán acélgyárat, vagy a kecskeméti üzemben megszerzett tudást értékesítik – esetleg tulajdonrész szerzés mellett – még az idén. A meglévő üzletágak fejlesztése mellett a cégcsoportnál vizsgálják az új ágazatokban való megjelenés lehetőségét is, így elképzelhető, hogy informatikai vállalattal bővül a KÉSZ portfóliója – közölte Jutasi Zoltán.

A tavaly 70 milliárd forint körüli bevételt elérő csoport többségi tulajdonosa jelenleg is az alapító Varga Mihály, és a holding szintjén nem is tervezik befektető bevonását. Azt azonban nem tartja kizártnak Jutasi Zoltán, hogy egy-egy adott vállalkozásukat akár külföldi befektetőtől, akár tőzsdei megjelenésből származó forrásból fejlesszék tovább.

Varga Mihály gmk-s és kisszövetkezeti előzmények után 1991-ben hozta létre több társával a Könnyűszerkezet Építő és Szolgáltató (KÉSZ) Kft.-t. A társaság és leányvállalatai 1999-ben hozták létre a KÉSZ csoportot, ebből tavaly alakult meg a KÉSZ Holding Zrt.

Az eredeti cikk itt olvasható: iroda.hu