A vállalat új stratégiájának eredményeként a cégcsoport kiválással öt önálló társasággal bővült és egy bolgár leányvállalatot is alapított.

A menedzsment javaslatára a Synergon Informatika Nyrt. Igazgatótanácsa még 2011-ben elfogadta azokat az irányelveket, melyek következtében a cégcsoport mára jelentősen átalakult. A portfolió tisztítása mellett az új működési irányelvek és új struktúra került kialakításra. A változások egyik fontos részeként a Synergon Informatika Nyrt. 100 százalékos leányvállalatából, a Synergon Rendszerintegrátor Kft.-ből öt önálló jogi személyiségű társaság kiválására kerül sor. Az így létrejövő társaságok a Synergon Informatika Nyrt. 100 százalékos leányvállalatai lesznek.

A Synergon Csoport célja, hogy a létrejövő vállalatok, – szakmai kompetencia központok – működésükkel erősítsék a vagyonkezelő holding struktúrát, és egyúttal önálló szerepet vállaljanak a cégcsoport eredményes stratégiájának megvalósításában.

„Még a tavalyi évben döntöttük el, hogy a Synergon Csoportot a piaci kihívásokra gyorsan és hatékonyan reagálni tudó holdinggá alakítjuk. Az új stratégia részeként a Synergon Rendszerintegrátor Kft. egyes szakmai üzletágait kiválás útján önálló cégekbe szervezzük ki, ezzel is biztosítva a cégcsoport jól átlátható a transzparens működését. A létrehozott vállalatoktól azt várjuk, hogy egyéni működésükkel a Synergon Informatika Nyrt. eredményeit jelentős mértékben tudják javítani és ezzel is hozzájáruljanak a holding növekedéséhez” – nyilatkozta Jutasi Zoltán a Synergon Informatika Nyrt. vezérigazgatója, az Igazgatótanács tagja.

Synergon Invest Bulgaria EOOD

Stratégiájával összhangban alapította meg 100 százalékos tulajdonú szófiai székhelyű leányvállalatát is. A Synergon Invest Bulgaria EOOD néven létrejött társaság elsődleges feladata a cégcsoport meglévő kompetenciáinak széleskörű értékesítése, illetve partneri kapcsolatok kiépítése lesz Bulgáriában.

A 2012-es stratégia részeként a Synergon Informatika Nyrt. megkezdte azon leányvállalatainak megalapítását, melyeken keresztül a magyarországi erőforrások és tapasztalatok a cseh leány sikereihez hasonlóan tovább hasznosíthatók.

Első lépcsőben a szófiai leányvállalat létrehozása és azon keresztül a bolgár kapcsolatok megerősítése volt a cél, hiszen a balkáni térség feltörekvő országaiban a Synergon által szállított szolgáltatások és megoldások iránt nagy érdeklődés mutatkozott az elmúlt időszakban.

A Synergon Informatika Nyrt. Igazgatótanácsának tagjai, 2011. szeptember 12-én  üzletember találkozókon vettek részt Szófiában, mely eszmecseréket követve a Társaság vezetése arról határozott, hogy az üzleti kapcsolatok minél kedvezőbb összehangolása érdekében, önálló divíziót hoznak létre a térségben.

A partneri és üzleti kapcsolatok 2011. év végére olyan szintre jutottak, melyek egy önálló leányvállalat alapítását igényelték. A Synergon Informatika Nyrt. Igazgatótanácsának 2012. március 13-i határozatát követve a Társaság vezetése felhatalmazást kapott a leányvállalat megalapítására.

Az Igazgatótanács döntése nyomán a bolgár leányvállalat megalapítása, valamint fenntartása annak projekt alapú működési modellje okán a Synergon Csoport számára minimális költséggel jár, a meghirdetett tendereken azonban egy, az adott országban működő vállalat nagyobb előnnyel indulhat.

A Synergon az új leányvállalat alapításától azt várja, hogy a Társaság által fejlesztett közösségi közlekedési megoldásokat, illetve az outsource, valamint Cloud szolgáltatásokat a helyi méretekhez és igényekhez mérten alakítsa és rövidtávon nyereséget termelő önálló cégként működjön.

A Synergon Invest Bulgaria EOOD a Synergon Informatika Nyrt. 100 százalékos tulajdonú szófiai székhelyű leányvállalata, a Társaság törzstőkéje 2 000 leva, a Társaság képviseletét Dobos Attila és Sipos Levente Zsolt ügyvezetői feladatkörben látja el.

„A Synergon számára rendkívül hasznos volt a szófiai gazdasági élet szereplőivel történt tavalyi találkozó, hiszen közel hat hónap alatt munkatársaink elő tudták készíteni a Synergon Invest Bulgaria EOOD leányvállalt megalapítását és megállapodás előkészítő tárgyalásokat kezdeményeztek helyi partnercégekkel. Azt látjuk, hogy olyan szinergiák és kitörési pontok lehetségesek a bolgár informatikai fejlesztésekben, amelyek a Társaság meglévő kompetenciáit nagy hatékonysággal hasznosíthatják. A holding és vagyonkezelő stratégia megvalósításának első állomása a mostani leányvállalat létesítése, amit remélhetőleg hamarosan újabb határon túli cégek alapítása követhet” – nyilatkozta Jutasi Igazgatótanács tagja.

A kiválások a Társaság tervei szerint 2012. július 31-én valósulnak meg, ezen a napon jönnek létre az új leányvállalatok.

A Synergon Csoport leányvállalatai és azok alapadatai:

Stratégiai cégek:

Synergon Integrátor Rendszerszolgáltató Kft. (Synergon Integrator Kft.)
jegyzett tőkéje 737 321 ezer HUF

Synergon Outsource Szolgáltatási Rendszerek Kft. (Synergon Outsource Kft.)
jegyzett tőkéje 100 millió HUF

SYNERGON Infosource Közlekedésinformatikai Szolgáltatások Kft. (Synergon Infosource Kft.)
jegyzett tőkéje 100 millió HUF

Befektetési cégek:

Synergon Retail Systems Szolgáltató Kft. (Synergon Retail Kft.)
jegyzett tőkéje 40 millió HUF

Synergon SoftCon Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft. (Synergon SoftCon Kft.)
jegyzett tőkéje 10 millió HUF

Synergon Inforend Egészségügyi Megoldások Kft. (Synergon Inforend Kft.)
jegyzett tőkéje 10 millió HUF

Synergon Backoffice Ügyvitelszervezési Szolgáltató Kft. (Synergon Backoffice Kft.)
jegyzett tőkéje 20 millió HUF

Külföldi cégek:

Infinity a.s. (Infinity)
jegyzett tőkéje 49,2 millió CZK

Synergon Bulgaria EOOD
jegyzett tőkéje 2000 leva

Az eredeti cikk itt olvasható: Computerworld